Verschillende dagtochtjes in juli 2005.

02-07-2005.
Een dagje varen met Mark en Linda.

Op tijd vertrokken van huis, omdat we naar Sneek wilden varen en dan rekening moeten houden met de spertijd van de bruggen tussen de middag. Voor die tijd wilden we door de bruggen richting Sneek zijn waar we bediening voor nodig hadden. De tent hebben we aan drie zijden open geritst en opgerold, aangezien er een beetje frisse wind stond. Uiteindelijk zijn we tegen elf uur uit Heeg vertrokken.
Via de 'Heeger Var', onder de vaste brug door richting Osingahuizen. Onderweg daar naar toe heeft Mark een stukje gestuurd om even uit te proberen hoe de boot reageerde.
De tweede brug waar we bediening nodig hadden zit in IJlst, waar we kwart voor twaalf door zijn gegaan. Vanaf hier hebben we geen bediening meer nodig, want de brug onder de rondweg van Sneek door is geen probleem met onze doorvaarthoogte. We kwamen in Sneek aan bij de watertoren om kwart over twaalf en hebben daar een plekje gezocht om een tijdje te blijven liggen.
Van daaruit zijn we Sneek in gewandeld om een frietje te halen bij 'La Bamba'. Vervolgens hebben we een beetje door de stad geslenterd en heeft Mark nog even snel twee nieuwe broeken gekocht. Daarna zijn we weer terug gegaan naar de boot om even wat te drinken.

We zijn weer uit Sneek vertrokken om kwart voor drie en een half uur later waren we al weer in IJlst, waar we meteen brugbediening kregen. Op de terugweg zijn we via de 'Jeltesloot' gevaren om nog even op het 'Heeger meer' te kunnen kijken, waar we om vier uur aan kwamen. Daarna zijn we direct het 'Heeger meer' weer afgevaren, Heeg in, om in onze eigen box af te meren rond tien over vier.

Vervolgens hebben we de rommel opgeruimd, de boot afgesloten en zijn we naar Den Helder gereden. Bij thuiskomst chinees gehaald en thuis lekker gegeten.

Het binnen varen van IJlst..Aankomst in Sneek.

10-07-2005
Een dagje varen met Ruud, Esmeralda en Jordy.

Er was mooi weer verwacht voor de zondag dus zijn we eind van de ochtend naar Friesland gereden om een dagje te gaan varen met de buurtjes. Die kwamen vlak na ons aan in de jachthaven zo rond het middaguur. Toen hadden wij inmiddels het achterste gedeelte van de tent volledig naar beneden geklapt, omdat het stralend weer was.
Een half uur later zijn we met het hele gezelschap vertrokken richting Langweer. Via de 'Heeger Var' zijn we naar de 'Jeltesloot' gevaren en in de 'Jeltesloot' door de brug tegen één uur. Verder doorgevaren naar het 'Prinses Margrietkanaal', welke we schuin overgestoken zijn. Vervolgens door naar de brug naar 'Langweerder Wielen' waar we ruim drie kwartier na vertrek door gingen. De 'Langweerder Wielen' overgestoken, en aangekomen in Langweer om kwart voor twee.
Christa is even 2 euro af gaan rekenen in het havenkantoor en dan konden we tot vier uur blijven liggen.

I.v.m. het warme weer hebben we allemaal even een beetje gezwommen in de 'Langweerder Wielen' en Jordy ook nog vanaf het speelstrandje terwijl wij weer op lagen te drogen in het zonnetje. Vervolgens zijn we een ijsje gaan eten bij de snackbar in Langweer. Daarna terug naar de boot voor een kop koffie.

Het vertrek uit Langweer was om 16.05, iets te laat, maar dat kwam omdat de koffie net te laat klaar was. De havenmeester stond wel klokslag vier uur bij de boot om te vragen of we misschien bleven overnachten. Maar nadat we uitgelegd hebben dat we even moesten wachten tot het water kookte en dan zouden vertrekken was dat ook geen probleem.
Dezelfde route terug gevaren en we kruisten het 'Prinses Margriet kanaal' weer even na half vijf. De 'Jeltesloot' brug passeerden we om tien voor vijf en we kregen net na vijf uur zicht op het 'Heeger meer'. We lagen weer in onze eigen box om kwart over vijf.

We hadden allemaal trek gekregen van het middagje varen dus hebben we een frietje gegeten bij de snackbar in Heeg. Vervolgens nog een kopje koffie gedronken op de boot, de rotzooi opgeruimd en weer naar huis.

Langweer..Graskant aan de 'Langweerder Wielen'.

17-07-2005
Een dagje varen met Erik en zijn moeder.

Eigenlijk hadden we dit weekend niet in de planning staan om te gaan varen, omdat het toch bijna vakantie was, maar we kregen een telefoontje van Erik (een goede vriend uit Lelystad) dat hij zijn moeder op bezoek had en dat ze graag de boot eens wilden bekijken. Uiteraard kon dat en dus zijn we toch maar weer naar Heeg gereden, waar we om een uur of twaalf aan kwamen.
Het was niet al te warm dus hebben we de tent wel aan drie kanten opgerold, maar niet helemaal weg geklapt. Erik en zijn mams kwamen vlak na ons aan en namen lekkere appelflappen mee voor bij de koffie. Om half één zaten we dus aan de koffie met een appelflapje.
Om tien over half twee zijn we vertrokken voor een site-seeing rondje naar Woudsend. Alweer vertrokken via de 'Heeger Var' naar de 'Jeltesloot', die we dit keer recht overgestoken zijn.
Door de 'Nauwe Wijmerts', die over gaat in de 'Noorder Ee', naar Woudsend gevaren. Daar kwamen we ongeveer een half uur na vertrek aan. Het was erg druk bij de brug in Woudsend, maar daar wilden we toch wel even onderdoor. We moesten de boot dit keer een tijdje op de plaats houden, omdat het gewoon te druk was om er tussen door te slalommen. We konden, na een minuut of vijf wachten, toch nog onder de brug door. Toen werd het iets rustiger en konden we er tussen door terwijl de rest lag te wachten op brugbediening.
We zijn door het dorp gevaren totdat we zicht kregen op het 'Slotermeer'. Toen zijn we gekeerd om terug te varen om kwart over twee.

Ook van deze kant was het druk bij de brug, maar ook dit keer konden we er uiteindelijk tussen door om nog net voordat de brug bediend zou worden er onderdoor te varen.
Terug zijn we via de 'Woudsender Rakken' gegaan om om vijf over half twee aan te komen bij het 'Heeger meer'. Deze zijn we overgestoken naar Heeg waar we tien minuten later aan kwamen. We lagen weer in onze eigen box vlak voor drie uur.

Daarna hebben we nog een terrasje gepakt bij d'Ald Wal in Heeg. Erik en zijn mams zijn na het terrasje weer naar huis gegaan. Wij hebben nog even een broodje gegeten, de boot opgeruimd en afgesloten en zijn daarna ook naar huis gegaan.

De vaste brug in de 'Heeger Var' vlak buiten onze jachthaven..Heeg, gezien vanaf het 'Heeger meer'.

Een aantal zeer geslaagde tochtjes met de boot dus. De volgende keer zal de vakantie begonnen zijn en gaan we verder weg met de boot.