Zomervakantie 2006.

Maandag 24 juli was het zover, tijd voor onze vakantie, dit keer vanuit Noord-Holland. De zondag hiervoor hebben we onze spullen aan boord gebracht en het drinkwater uit de tank ververst. Maandagochtend bracht Linda ons naar Ewijcksluis, zodat zij de auto weer mee naar huis kon nemen. Op het laatste moment werd het toch nog een beetje gehaast, maar we zijn om 10 uur door de brug vertrokken voor de eerste dag. We wilden deze dag in ieder geval Alkmaar halen. Dat is ook geen probleem, maar een beetje op tijd vertrekken is dan wel handig. We vertrokken via een nog nevelig Amstelmeer richting Kolhorn.

Nevel op het Amstelmeer..Kolhorn in het zonnetje.

Toen we bij Kolhorn aan kwamen was het inmiddels volop zonnig en het werd al lekker warm. Nog op het Amstelmeer hadden we voor de zekerheid de luiken even open gemaakt om te kijken of alles goed was in de motorruimte. Toen bleek de schroefas water te lekken, niet hard, maar toch. Na met veel kracht het vetpotje aangedraait te hebben hield dit op, maar we besloten wel meteen te stoppen in Broek op Langedijk om nieuw vet te kopen. Bovendien konden we dan meteen even tanken, want er kon best wat diesel bij ondertussen. Zo gezegd zo gedaan dus we zijn gestopt bij "Bijvoet Boatpleasure", die doen hun naam geen eer aan. Eerst werden we door een vriendelijke jongeman gewezen op het feit dat de diesel 1,50 moest kosten voor de service. Toch maar getankt om de moeite uit te sparen een andere pomp te zoeken. Daarna zou hij ons wel even een busje perfect vet verkopen voor de schroefas voor 'slechts' 40 euro. Daar hebben we dan ongeveer een eetlepel van nodig dus dat vonden we wat te gortig. Toen bleek hij ook een twee maal zo grote pot te hebben voor 9 euro dus die hebben we aangeschaft. 's Avonds zijn we volgens planning aangemeerd in Alkmaar, waar we een gezellige avond aan boord hebben doorgebracht met Bart en Christine.

Alkmaar..Aan het 'Luttik Oudorp' in het centrum van Alkmaar.

Dinsdag zijn we op tijd ons bedje uit gegaan, zodat we om 10 uur weer de brug door konden om uit de gracht te vertrekken. We zijn eerst een stukje de verkeerde kant uit gevaren, zodat we even boodschappen konden doen bij de Food Factory. Je kan daar voor de deur aan meren dus dat is handig. Na de boodschappen zijn we om 11 uur Alkmaar uitgevaren richting Zaanstreek. Daar zijn we heengevaren via de Woudhaven bij het Uitgeestermeer. De vorige keer wilden we hier niet overnachten, omdat het duidelijk nog niet af was. Nu was dat wel het geval en we zouden het in gedachten houden. Aangekomen in de Zaanstreek hebben we onze ogen uitgekeken naar de mooie huisjes die daar aan het water staan. We wisten dat het leuk zou zijn om te zien, maar we hadden het nog nooit vanaf het water bekeken.

Woningen in de Zaanstreek..Niet alle molens hebben een gewone kleur.

Onderweg naar de Zaan hadden we een leuk jachthaven gezien en daar wilden we gaan overnachten. Daar aangekomen bleek alles gesloten te zijn, een beetje vreemd midden in het hoogseizoen. Zelfs het sanitair zou de volgende dag pas open gaan. Als we toch geen sanitaire voorzieningen zouden hebben die nacht dan wilden we liever op een leukere plaats liggen dus we zijn terug gevaren naar de Woudhaven, we waren er sneller terug dan we dachten. Daar hadden we in ieder geval nog een toiletgebouw, weliswaar zonder douche, maar een keertje wassen met een washandje is ook geen ramp. Water hebben we genoeg aan boord. Na eerst even gezwommen te hebben zijn we gaan eten en 's avonds hebben we een dvd'tje gekeken. Vervolgens op tijd er in en de wekker gezet. De volgende dag wilden we Amsterdam door en Weesp zien te halen en dat is nog best een stukje varen.

In de Woudhaven..Het Uitgeestermeer aan de andere kant van 'ons' landje.

Woensdagochtend 26 juli zijn we inderdaad op tijd opgestaan en we zijn om 9 uur vertrokken. We zouden via Purmerend naar Amsterdam varen. Het was bij vertrek al warm, de verwachting was dat het deze dag de warmste zou worden van deze hittegolf. En warm was het, zeker als je een tijdje buiten stond met een lijntje in je handen in een sluis. Dat dat ook even kan duren bleek in de Willemsluis in A'dam noord. Daar lag een grote huurbak, die na ons de sluis in kwam, op een gegeven moment dwars in de sluis. We konden hem met veel moeite nog net afhouden zodat we niet tegen de sluismuur geplet werden. Daarna voer hij met een harde klap tegen de sluismuur aan tussen ons en de boot voor ons in. Na nog eens een minuut of tien kreeg hij het toch voor elkaar om bij een andere boot langszij te gaan liggen en konden we geschut worden. Na het schutten heeft iedereen maar even afgewacht tot deze schipper de sluis uit was. Dat leek veiliger. Hierna zijn we een druk Noordzeekanaal overgestoken om aan de doorvaart door Amsterdam te beginnen. Het was erg warm in de stad, maar het was wel weer een leuke belevenis.

Eindelijk, enigszins recht, in de sluis..Druk Noordzeekanaal achter het Centraal Station.

Amsterdam..Amsterdam.

Na een stukje de Amstel gevolgd te hebben zijn we, volgens planning, via de Weespertrekvaart naar Weesp gevaren. Vlak voor Weesp moesten we nog even het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken, maar die bleek niet druk te zijn dus dat gaf ook geen problemen. Om half vier waren we door Weesp heen en vonden we een leuk plaatsje voor de nacht bij Watersportvereniging 'De Vecht' op loopafstand van het centrum. Dat is ook het eerste wat we gedaan hebben, een stukje lopen en een ijsje halen, want het was nog altijd erg warm. Weer terug op de boot zijn we een hapje gaan eten en 's avonds hebben we de website bijgewerkt en een filmpje gekeken.

De Vecht bij Weesp..Brug over de Vecht bij Weesp.

Donderdag waren we allebei een beetje gammel en pas laat wakker. Bovendien bleek Paul ondertussen snipverkouden geworden te zijn en voelde zich niet zo lekker. We besloten dan ook een rustdagje in te lassen en de volgende dag pas verder te gaan. 's Middags zijn we nog even Weesp in gelopen om een terrasje te pakken. Christa vond daar een winkel met 2e hands boeken waar ze even inkopen heeft gedaan. Ze was inmiddels al door de meegenomen boeken heen. 's Avonds weer een filmpje gekeken en op tijd ons bedje in. Die nacht hebben we een verschrikkelijk onweer gehad, de hele jachthaven was rond half vijf wakker om te controleren of alles nog waterdicht was. Het kwam werkelijk met bakken naar beneden. Bij ons was alles in orde, maar het schip naast ons had de kuiptent open gelaten, die hadden dus iets meer werk.

Vrijdagochtend 28 juli zijn we toch nog op tijd opgestaan. Christa is eerst even de noodzakelijke boodschappen gaan doen in Weesp terwijl Paul de boot vertrek gereed aan het maken was. De bedoeling was om deze dag naar Loosdrecht te gaan via de Vecht, maar meerdere mensen hebben ons aangeraden om in plaats daar van meteen door te varen naar Vinkeveen. Loosdrecht vond men geen aanrader en aangezien Vinkeveen meer op onze route lag hebben we die raad maar opgevolgd. Tegen tien uur vertrokken we in zuidelijke richting de Vecht op.

De mooie omgeving van de Vecht..De mooie omgeving van de Vecht.

De mooie omgeving van de Vecht..Vele eilanden in de Vinkeveense plassen.

We hebben de hele dag genoten van de omgeving. Wel viel het ons op dat het overal erg rustig was op het water. Dat was ons al eerder opgevallen, maar we hadden verwacht in deze omgeving meer schepen aan te treffen. Wij zijn de drukte van Friesland gewent en dit is toch duidelijk anders. We zijn de Vecht af gegaan in Nieuwersluis. Eigenlijk wilden we nog naar Utrecht over de Vecht, maar na Amsterdam gezien te hebben vonden we het eigenlijk wel goed. In Nieuwersluis moesten we rechtsaf onder een brug door. Die zagen we en zijn meteen gaan controleren op de waterkaart of de breedte wel zou kloppen. De brug was 3,40 meter breed dus met zo'n 35 cm ruimte aan beide kanten kon het makkelijk. Van dichtbij was de brug toch wat breder dan hij leek. Vlak daarna zijn we het Amsterdam Rijnkanaal weer overgestoken in de richting van de Vinkeveense plassen. Die bestaan uit drie plassen en we mochten helemaal zelf kiezen waar we wilden overnachten. De waterkaarten laten duidelijk zien waar de jachthavens zitten. Nadat we ons klem hadden gevaren tussen een paar van de vele eilanden aan de kant van Vinkeveen op de eerste plas, besloten we maar door te stomen naar de derde plas. Daarvoor moesten we eerst terug naar de oostkant van de plassen, want daar zit de brug. Eenmaal op de meest noordelijk plas zijn we weer richting de westkant gedraaid om een jachthaven te zoeken. En weer moesten we een keuze maken uit de vele langerekte sloten richting Vinkeveen. Ook hier hebben we onszelf twee keer klemgevaren. Een groot stuk achteruit met onze boot is niet leuk, je kan niet zo best sturen als de boot achteruit vaart namelijk. Maar dat is gelukkig wel twee keer gelukt. Aangezien we al weer ruim zes uur aan het varen waren, besloten we op zeker te spelen. Helemaal naar de noordoosthoek van de plassen, waar meerdere jachthavens zitten. Daar vonden we een goed plekje, in jachthaven Bon, direct naast de sluis die we de volgende ochtend door wilden.

Zaterdag 29 juli zijn we wederom op tijd opgestaan. We zouden wel zien hoe ver we konden komen deze dag, maar we wilden niet te laat vertrekken. Het was ons inmiddels wel duidelijk dat dit gebied geen Friesland is. Waar je in Friesland eigenlijk nooit langer dan een uurtje of twee hoeft te varen voor je een leuke jachthaven hebt, is het hier vaak uren varen. Er zijn wel genoeg landjes aan de diverse sloten, grachten en riviertjes, maar wij liggen nou eenmaal graag in een jachthaven met normale toiletten en een douche. Het hoeft niet altijd, maar we vinden het wel lekker en dat is hier een stuk lastiger.
In ieder geval voeren we tussen half tien en tien uur uit om meteen door een sluis te moeten richting Ouderkerk aan de Amstel. Een half uur later waren we dik elf euro armer voor vier bruggen en een sluis in hele smalle slootjes. Kennelijk gaat de prijs omhoog als de sloten smaller worden.

Wachten voor de sluis om de Vinkeveense plassen af te kunnen..Erg smal vaarwater, de 'Winkel' net boven de Vinkeveense plassen.

Onderweg wel heel erg veel waterlelie's gezien, daar stikte het van daar en ze stonden allemaal in bloei ook, erg mooi. Tussen de middag waren we in Oudekerk aan de Amstel. We hebben de boot even aangemeerd zodat Christa even inkopen kon doen. Paul is het wierfilter even goed schoon gaan maken en ook de aanzuig van het koelwater onder de boot. De temperatuur van de motor liep wat hoog op en we wilden zeker zijn dat alles goed was. Na een (toch wel frisse) duik in het water bleek alles in orde te zijn en een half uurtje later konden we weer verder. Linksaf de Amstel op, we zouden wel zien waar we gingen overnachten. Dat laatste viel, alweer, een beetje tegen. In Uithoorn was wel een passantenhaventje, maar die lag midden in het centrum aan de Amstel zelf. Dat is niet echt lekker rustig slapen dus voor ons viel dat af. We zijn dus maar weer doorgevaren met de bedoeling bij het Braassemermeer wat te zoeken. Dat betekende wel dat we alweer dik zes uur moesten varen om een leuk haven te vinden.

Waterlelie's in bloei..Het dorpje 'Nes aan de Amstel'.

Nadat we een vergunning hadden gekocht bij de brugwachter, mochten we gemotoriseerd over de Drecht richting Braassemermeer. We vonden het al raar dat de Drecht geel was op de waterkaart en waren toch maar eens gaan zoeken wat dat betekende. Toen bleek dat je een vergunning moet kopen om daar met motor te mogen varen. Een vergunning voor zes weken kost 5 euro. Een andere keuze hadden we niet dus dat hebben we maar gedaan, maar volgens ons kunnen ze het net zo goed tol noemen.
Uiteindelijk vonden we rond een uur of vier een mooie box in jachthaven de Brasem aan het Braassemermeer in Oude-Wetering. Naast de jachthaven lag een terras met zicht op het meer en daar zijn we even een gekoeld drankje gaan drinken voor het eten.
's Avonds even op internet gesurft, de website bijgewerkt en daarna een filmpje gekeken.

Op weg naar het Braassemermeer in Oude-Wetering..Het Braassemermeer gezien vanuit de jachthaven.

Zondag de 30e kwamen Bart en Christine langs vanuit Alkmaar. De zwager en zus van Christine, Han en Liesbeth, hebben ook een boot en daar zouden ze een dagje bij op bezoek gaan. We hadden van te voren al afgesproken dat wij ook zouden komen, als we toevallig in de buurt waren. Dat waren we. Aangezien Han en Liesbeth op een eiland lagen met de boot zouden ze Bart en Christine op gaan halen in Oude-Wetering. Maar omdat wij daar al lagen vonden we dat allemaal nogal onzinnig en dus stapten zij om half elf bij ons aan boord om mee te varen naar de andere kant van het Braassemermeer. Ons doel was het recreatiegebied de 'Hemmen'. Na een kleine 20 minuten varen waren we al aan de andere kant van het meer en hoefde we alleen nog maar de goede ingang en Han en Liesbeth op te zoeken.

Recreatiegebied de 'Hemmen'..Het schip van Han en Liesbeth, de Belladonna, met daarachter ons scheepje.

De ingang was vlot gevonden dankzij de goede beschrijving van Han en ook onze ligplaats was vlot gevonden. Han stond ons al op te wachten op het dak van zijn boot, de Belladonna, en de plaats achter hun hadden ze voor ons gereserveerd.
We zijn eerst gezellig met z'n allen koffie gaan drinken terwijl Bart probeerde een visje te vangen. De koffie is prima gelukt, het visje vangen wat minder. 's Middags begon het behoorlijk te regenen, dat doet het altijd als je een BBQ gepland hebt. We hebben ons vermaak dus maar naar binnen verplaatst op het schip van Han en Liesbeth. Die is behoorlijk groter dan ons schip dus dat ging wel lukken. Tegen het eind van de middag klaarde het langzaam op en konden de BBQ's opgestart worden. We hebben erg gezellig en erg lekker gegeten en zijn daarna redelijk op tijd ons bedje ingedoken.

Koffie op de Hemmen..BBQ op de Hemmen.

's Maandags hebben we nog even koffie gedronken met z'n allen en daarna zijn wij, even na tien uur, vertrokken richting Haarlem. Het weer was ondertussen een aardig stukje slechter geworden, maar de tent kon in ieder geval nog aan twee kanten open. Daar was het nog warm genoeg voor. We zijn weer in noordelijke richting het Braassemermeer overgestoken om via Oude-Wetering naar de Haarlemmer Ringvaart te gaan. Op de ringvaart moesten we linksaf om via de Kaag, Hillegom, Lisse, en Bennebroek naar Heemstede en Haarlem te varen. Hoe ver we zouden komen die dag wisten we nog niet, maar er zaten jachthavens in Heemstede en in Haarlem-noord. Bovendien mag je in het centrum van Haarlem ook overnachten en dat laatste leek ons wel leuk voor een keertje. We zouden dus wel zien hoe laat we wilden stoppen. Onderweg moesten we nog wel ergens boodschappen doen, maar waar zouden we ook onderweg wel bekijken. We wilden eigenlijk nog even een kijkje nemen op de Kager Plassen, maar omdat het weer toch wel wat minder werd hebben we dat maar overgeslagen.

De Kaag aan onze linkerhand..Mooie tuinen aan het water in Lisse.

Op de ringvaart konden we aardig doorvaren en uiteindelijk voeren we even na twaalf uur al langs het Cruquius-gemaal het Spaarne op om door het centrum van Haarlem te gaan. Meteen bij de ingang van het Spaarne kwamen we een lichtkrantbord tegen waarop te lezen was dat bepaalde bruggen deze week maar zeer beperkt bediend zouden worden. Aangezien de meeste bruggen in Haarlem ongeveer onze doorvaarthoogte hebben, besloten we het te gokken en te kijken hoe ver we konden komen. Omvaren vonden we geen optie, want dan zouden we helemaal door moeten naar Amsterdam.
Het eerste stuk van het Spaarne was werkelijk schitterend om te varen, niet alleen om de mooie huizen in Heemstede, maar ook omdat we langs de flat kwamen waar Paul een dikke 30 jaar geleden gewoond heeft. Toch wel een raar idee om daar nu langs te varen.

Schitterende huizen in Heemstede..Het centrum van Haarlem.

Vlak daarna kwamen we de eerste bruggen in het centrum tegen en inderdaad konden we onder de meeste door. Sommige ook maar net, met een paar centimeter speling, maar uiteindelijk hoefde er maar eentje open en daar kregen we vlot bediening. We hebben nog een tijdje heen en weer gevaren om een leuk plaatsje te vinden in het centrum om te overnachten. De goede plaatsen waren echter allemaal bezet. We hebben nog even een plaats geprobeerd langs een stenen kade, maar daar stond de wind vol op en we besloten daar niet te blijven liggen. Uiteindelijk zijn we het centrum dus ook weer uitgevaren. Bij het uitvaren van het centrum moesten we even aanleggen bij het havenkantoor waar Christa netjes betaald heeft voor onze doorvaart. Net als in Amsterdam moet je in Haarlem betalen om door het centrum te mogen varen.
Even verderop kwamen we een grote Vomar tegen op een plaats waar we eigenlijk niet mochten aanmeren, maar dat hebben we toch maar even gedaan. Paul is aan boord gebleven en Christa kon aan de overkant van de weg mooi even onze noodzakelijke boodschappen aan boord halen. In Haarlem-noord vonden we een mooi plaatsje voor de overnachting naast het clubgebouw van de Haarlemsche Jachtclub in jachthaven de Drijfveer. 's Avonds lekker rustig aan gedaan en weer een filmpje gekeken op de laptop.

Het centrum van Haarlem..Jachthaven de Drijfveer in Haarlem-noord.

Dinsdag 1 augustus was het weer inmiddels een stuk slechter geworden en we zijn tussen de buien door vertrokken. Uiteindelijk bleek een stukje te overhaast, want we hebben waarschijnlijk de motor niet goed warm laten draaien. Na vertrek zijn we meteen het Spaarne opgedraaid en konden lekker doorvaren. De motor draait daarbij wat hoger in toeren en krijgt dus ook meer koelwater. Dat in combinatie met nog niet warm zijn gaf wat vreemde verschijnselen. Dusdanig vreemd dat we de boot even aangemeerd hebben om de koeling te controleren voordat we het Noordzeekanaal op moesten. Bij de controle bleek alles normaal te zijn dus we zijn ook vrij vlug weer doorgevaren. Vlak voor het Noordzeekanaal kregen we een gigantische stortbui, maar toen we het kanaal op moesten was het droog en het zicht gelukkig ook beter. We moesten een kilometertje in oostelijke richting over het kanaal om vervolgens bij Nauerna richting Alkmaar te gaan varen. Direct in Nauerna kregen we weer een sluis waar we vlot in konden achter een ander schip aan. Het was maar een kleine sluis en daardoor bleef het achterschip onder een brug. Dat was het geluk voor Paul. Halverwege het schutten kregen we met een heuse wolkbreuk te maken en Christa was binnen de kortste tijd drijfnat voor op de punt van het schip.

Een rustig Noordzeekanaal..Stortbui in de sluis bij Nauerna.

Eenmaal uit de sluis ging het zo tekeer dat we stapvoets doorgevaren zijn met de navigatieverlichting aan, zo slecht was het zicht. Bijkomend nadeel was dat Christa nog even moest blijven zitten in de regen, omdat we het kajuitluik niet open wilden doen in die bui. Maar nat was ze toch al dus heel veel maakte dat niet uit.
Vervolgens klaarde het op en de rest van de middag hebben we het droog gehouden. Onderweg hebben we nog even moeten wachten op bediening van de spoorbrug bij Wormerveer, maar verder konden we vrij vlot doorvaren richting Alkmaar. Dit stuk wordt voor ons al een behoorlijk bekende route. In Alkmaar hebben we bediening gevraagd van de Rootorenbrug zodat we weer in de gracht in het centrum konden liggen. In eerste instantie kregen we een wat minder leuke plaats aangewezen waar we ook geen walstroom konden krijgen. Na overleg met de havenmeester konden we wat dieper de gracht in. Dat was een beter plaatsje en we hadden walstroom. 's Avonds kwam Bart ons nog even halen voor een kop koffie bij hun thuis. Hij had op internet gezien dat we weer in het centrum van Alkmaar lagen en belde ons op of we zin hadden in koffie, dat hadden we wel. Eenmaal terug op de boot zijn we vrij vlug gaan slapen.

Wachten op de Rootorenbrug in Alkmaar..Weer een ligplaats aan het Luttik Oudorp in Alkmaar.

's Woensdags was het weer dusdanig slecht dat we besloten een dagje te blijven liggen. De verwachting voor de rest van de week was niet veel beter, maar in ieder geval met minder wind. Donderdag zouden we naar huis toe varen. In eerste instantie zouden we nog wat plaatsen in Noord-Holland gaan bezoeken, maar met het slechtere weer hadden we daar niet zo'n zin meer in. Aangezien we toch bleven liggen besloot Paul maar wat aan onderhoud aan de boot gaan doen en kwam er daardoor achter dat er te weinig olie in zat. Na wat telefoontjes met de dealer hebben we de goede olie in het centrum bij Halfords kunnen halen.
Aan het eind van de middag zijn we in de stad wat gaan eten en 's avonds zijn we lekker de stad in gewandeld om eens ergens anders een drankje te halen dan op ons eigen scheepje. Uiteindelijk waren we tegen half twaalf weer terug aan boord en zijn we gaan slapen.

Donderdag 3 augustus zijn we door de eerste brug (om tien uur) de gracht weer uitgevaren om richting Ewijcksluis te varen. Ook dit hebben we via de ons bekende route gedaan. Bij de spoorbrug in Heerhugowaard moesten we 20 minuten wachten op bediening. Dat was jammer, want dat betekende meteen dat we de brug van drie uur in Ewijcksluis net niet zouden gaan halen. Maar aangezien het vakantie was hadden we nog steeds geen haast dus een probleem was het ook niet.
Na het bijvullen van de olie en (dit keer wel) het warm laten draaien van de motor waren alle temperaturen weer normaal dus het schip hield zich ook uitstekend. Wel hadden we ondertussen echt noodweer buiten en we voeren van de ene bui naar de andere.

Slecht zicht tijdens de buien..Slecht zicht tijdens de buien.

Het grootste nadeel van die buien en de tent dicht is dat alles gaat beslaan. We hadden dus slecht zicht door de regen, maar ook doordat de ramen besloegen. Gelukkig werkte het trucje wat we van iemand als tip hadden gekregen. Bij het linker en het rechterraam hebben we een waxinelichtje geplaatst en op die manier hadden we een alternatieve raamverwarming. Zo hielden we links en rechts toch nog een beetje zicht.
Het Amstelmeer gingen we rond drie uur droog over en we zouden het schip wel even aanmeren bij de brug in Ewijcksluis. Tegen de tijd dat we daar echt waren ging het echter dusdanig te keer dat we 20 minuten heen en weer zijn blijven varen. We wilden echt niet naar buiten. Daarna werd het ietsje droger en hebben we toch het schip maar even stilgelegd om alvast wat op te ruimen.

Een storbui in Ewijcksluis..Bij de brug in Ewijcksluis.

Om vier uur kregen we brugbediening en vlak daarna lagen we in onze eigen box. De vakantie (met het schip) van 2006 zat er op. We hebben ons uitstekend vermaakt in dit nieuwe vaargebied, ook al waren sommige vaardagen wat lang.

Uiteindelijk hebben we in 11 dagen tijd 3 keer een dagje stilgelegen. In Weesp een rustdagje, een dagje op de Hemmen in het Braassemermeer en een dagje slecht weer in Alkmaar. In de overige 8 dagen hebben we in totaal 46 uur gevaren en daarin hebben we ruim 300 kilometer afgelegd.

Op naar de laatste tripjes van dit jaar.